Ce găsim căutând bine în acest blog

2013-08-19

Concentrare...

Diluată !

by Dr Dan Waniek, MD

Copyright © 2013


All Rights Reserved.

Copyright Requests Here Please !




Medicina este un magisteriu, nu o știință. Poate fii artă, poate fii știință. Dar se învață. Se învață cu un magistru. Poate fi și artă și știință. Dar ceea ce pare știință îndeobște, este tot artă, arta de a observa, plus disciplină a metodei, sinceritate, smerenie a inteligenței în fața Adevărului.


Știința statistică nu e un argument tare, deoarece cu tehnici subtile se poate demonstra orice. Retorica științifică iarăși nu e tare, căci metoda și organizarea experienței se bazează amândouă pe modul cum privim semnele. Erudiția ajută, dar noul o precede întotdeauna.


Magistrul folosește erudiția, iar ucenicul folosește atenția, evlavia, asiduitatea și darurile lui, între care empatia cu maestrul și compasiunea cu pacienții și viitorii săi elevi au loc de cinste.


Pentru mine Hahnemann nu este un maestru, căci pot rosti la rându-mi "... sed magis amica veritas". Dar observația sa despre semnificația remediilor care produc o boală când sunt prea concentrate, este și a mea.


Observ că fără nici o incantație, vrăjitorie, credință sau doctrină, pacientul suferă efecte ale unor diluții de remedii bine alese, orbește, adică fără să știe ce-i dau. Remediile concentrate deasemenea pot fi luate orbește, iar ceea ce fac ele este mai puțin precis în ciuda concentrării lor.


De aceea, pentru mine, homeopatia unicistă rămâne, la locul ei și în mâini educate, o medicină utilă. Am și o teorie, dar despre ea altă dată.




S'il vous plaît, pardonnez le modérateur ! Il a la moderation intense, pas d'intensité dans sa modération. Restez polis, patientez, et vous pouvez tout dire ici chez nous ! Soyez les bienvenus ! Allez-y !

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire